Esoterisme - Het getal DRIE
HET GETAL DRIE (o.a. uit het boek THE WAVE van Jude CURRIVAN)
Met behulp van een eenvoudige passer tekenden de Griekse mathematekoi twee identieke cirkels op gelijke hoogte,
zodanig dat het middelpunt van de een de omtrek van de ander snijdt. Door deze “paring” – de oude Grieken bekend als vesica piscis – bevat de “baarmoederlijke” ruimte van de overlapping alle proporties voor het genereren van de vormen in de natuur.
Als het Ene Twee wordt, komt de fundamentele separatie van de wereld en haar essentiële dualiteit tot stand. Uit de onderlinge wisselwerking tussen deze beide polariteiten en hun uiteenlopende expressievormen komt de wereld voort. Dit komt tot uiting in het iconisch symbool van de Chinese taoïsten., de mandala van YIN en YANG. De Ouden waren zich terdege bewust van de dynamische spanning die door tweevuldigheid tot expressie wordt gebracht.
En zij gingen ervan uit dat alleen binnen het volgend getal, Drie, oplossing en verzoening kan worden bereikt: hier wordt de ervaring voltooid en de eenheid hersteld.
OPPERSTE HARMONIE
Het eerste kosmische getal, weergegeven door de Griekse letter ᵋ (epsilon), is een maat voor de kracht die protonen en neutronen binnen de atoomkern bijeenhoudt.
Het tweede kosmische getal wordt weergegeven door de letter N - namelijk de verhouding tussen elektrische krachten en de zwaartekracht.
Het derde getal wordt weergegeven door de letter D (dimensie).
De letter D dat staat voor het getal – drie – van de zich schier oneindig uitstrekkende ruimtelijke dimensie in het universum. We gebruiken deze term als we het hebben over 3-D voor het beschrijven van de lengte, breedte en diepte van een object, dus ook voor de stoffelijke wereld in haar geheel.
De tetraëdervorm van koolstof maakt het mogelijk om onder aanwending van een minimum aan kracht een maximale sterkte te bereiken – zoals de geometrische vorm van diamant bewijst.
In 2004 hebben astronomen een diamant van gekristalliseerde koolstof met een doorsnede van 4000 km in de sterrenconstellatie Centaurus ontdekt; ze gaven de diamantklomp de naam Lucy.
DE HEELHEID VAN DRIE
De driehoek – waarvan de drie zijden op drie punten culmineren in een apex – is de eenvoudige meetkundige vorm die deze verzoening tot expressie kan brengen.
Binnen de grenzen van drie ruimtelijke dimensies manifesteert zich de stoffelijke wereld.
Deze perceptie van drievuldige eenheid komt niet alleen in de meetkundige vorm tot uiting, maar ook in de vele mythen en leringen van kosmologieën, uit de oudheid.
In het Vedisch pantheon belichamen Brahma (de Schepper), Vishnu (de Instandhouder) en Shiva (de Vernietiger) samen de eeuwige kosmische cyclus van geboorte, leven en sterven.
Deze fundamentele heelheid wordt ook belichaamd door de nagenoeg universele tegenwoordigheid van drievuldig heden:
- in oude religies het archetype van man, vrouw en kind.
- Bij de oude Egyptenaren waren de belichaming van de kosmische beginselen de mythische Osiris, Isis en Horus.
- Bij de oude Grieken werd uit de relatie tussen Aphrodite (de liefdesgodin) en Ares (de oorlogsgod) het kind Harmonia geboren.
- Bij de Perzen: Ahriman, Ormüzel en Mithras.
- Bij de Indiërs: Brahma, Vishna en Siva.
- In het symbool van genezing in de oudheid kronkelen twee slangen zich rond een centrale, derde staf.
- In de Christelijke symboliek hebben we de drie eenheid in God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
- De drie aartsengelen: Gabriël, Michaël en Rafaël.
- De drie aartsvaders: Abraham, Isaak en Jakob.
- De drie goddelijke deugden: Geloof, Hoop en Liefde.
- De drie wijzen Gaspar, Balthazar en Melchior.
- We beschrijven onze ervaringen in termen van het verleden, het heden en de toekomst.
- Bij een verhaal spreken we van het begin, het midden en het einde.
- We ervaren onszelf als de belichaming van hart, geest en wil.
- En last but not least: bij de opening van onze werkzaamheden steken wij de lichten aan van Wijsheid , Kracht en Schoonheid.